Tuomo & Markus

Square

Tuomo & Markus on helsinkiläinen musiikkiyhtye, jonka perustivat tunnettu suomalainen soulartisti ja jazzmuusikko Tuomo Prättälä sekä laulaja/lauluntekijä Markus Nordenstreng suomalaisesta rockyhtyeestä The Latebirds.

Duon toi alunperin yhteen rakkaus amerikkalaiseen singer/songwriter-perinteeseen ja The Bandin musiikkiin. Kahdella albumillaan duo on seikkaillut moniin suuntiin, yhdistäen americana/folk-saundiinsa elementtejä indie rockista, soulista, proge-psykedeliasta ja kokeellisesta jazzista.

Prättälä on Sibeliuslukion ja Pop & Jazz konservatorion kasvatteja. Hän mainitsee itse musiikillisiksi vaikutajikseen Stevie Wonderin, Marvin Gayen, Curtis Mayfieldin ja erityisesti Princen. Hän on monipuolinen laulaja ja muusikko, jonka soittimia ovat piano, kosketinsoittimet ja kitara.

Tuomo Prättälällä on paitsi palkittuja soololevytyksiä myös yhteistyöhankkeita eri kokoonpanojen kanssa kuten Palefacen, Emma Salokosken ja tietysti Markuksen kanssa.

Markus Nordenstreng on myös monipuolinen muusikko ja musiikkialan toimija. Hän on säveltänyt kappaleita myös muille artisteille kuten Jonna Tervomaalle, Jorma Kääriäiselle ja Vesa-Matti Loirille sekä tehnyt eri rooleissa yhteistyötä suomalaisten ja ulkomaisten artistien kanssa.

Tuomo Prättälän ja Markus Nordenstrengin yhteisalbumi Dead Circles (2016) oli tapaus, joka keräsi viiden tähden arvioita Helsingin Sanomista Rumbaan. Samoin tuore Game Changing.

Game Changing -albumia on äänitetty Jonathan Wilsonin studiolla Los Angelesissa. Se ilmestyi tammikuussa 2023. Wilsonin lisäksi vierailijoina kuullaan levyllä muun muassa newyorkilaista kitaristilegendaa Marc Ribotia, trumpetisti Verneri Pohjolaa ja jouhikonsoittaja Pekko Käppiä.

Albumi on saanut hienon vastaanoton. Sitä on luonnehdittu käänteentekeväksi ja täysosumaksi. Levyn kappaleista huokuu humaani ajatusmaailma. Game Changing käsittelee sitä, miten kaikki ovat joutuneet viime vuosina kokemaan: maailma, jonka tunsimme, on muuttunut eikä paluuta entiseen enää ole. Ilmastomuutos on totta. Monet asiat ovat menneet uusiksi.

Lue lisää: https://tuomomarkus.com/