Lauantai 18.11.2023

Square

Luonnon sylissä -konsertti Sivistyskampus Siuntion Sydämessä klo 14.

Esiintyjinä ovat Helsingin Juniorijouset kapellimestarina Kasmir Uusitupa. Konsertti on erityisen sopiva perheille. Alle 16-vuotiaat pääsevät konserttiin maksutta. Esittelemme myös hiukan soittimia ja kerromme tarinoita säveltäjistä, sävellyksistä ja tietysti myös tutustumme nuoriin soittajiin!

Ohjelmistossa on monia hyvin tunnettuja sävellyksiä, jotka ovat sovitettu jousiorkesterille. Sellainen on erityisesti Mozartin yksi tunnetuimmista teoksista ja sen allegro -osa Pienestä yösoitosta kuten myös yhdeksi surullisimmaksi sävellyksistä mainittu Barberin Adagio (sävelletty vuonna 1936), jota on kuultu monien merkkihenkilöiden kuolemasta uutisoitaessa. Esimerkkinä vaikkapa Albert Einstein, John F. Kennedy tai prinsessa Diana.

Unkarilainen säveltäjä ja pianisti Béla Bartók (1881-1945) on erityisen tunnettu etnomusikologina. Hän keräsi erityisesti itä-eurooppalaista kansanmusiikkia, jonka vaikutukset näkyvät myös hänen säveltuotannossaan. Näyttämömusiikissaan hän pystyi edistämään erityisesti humaaneja arvojaan. Bartók ei hyväksynyt natsismia ja pakeni siksi Unkarista Yhdysvaltoihin, jossa hän kuoli leukemiaan.

Samuel Barber (1910-1981) oli yhdysvaltalainen säveltäjä, kapellimestari, baritoni ja pedagogi. Laulajataustansa vuoksi hänen sävellystuotannossaan korostuu juuri laulu- ja kuoromusiikki. Barber sai elinaikanaan useita merkittäviä palkintoja, hän edisti säveltäjien ja muusikoiden asemaa ja toimi UNESCO:ssa säveltaiteen edistämisessä.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) eli vain 35-vuotiaaksi mutta silti häntä pidetään yhtenä taidemusiikin suurimmista nimistä. Lapsena hän jo esiintyi eri puolilla Euroopan hoveissa pianistina ja aloitti säveltäämisen 4-vuotiaana.

Mozart sävelsi sinfonioita, oopperoita, konserttoja ja kamarimusiikkia mutta myös kirkkomusiikkia. Sazburgissa Itävallassa syntynyt Mozart on innoittanut paitsi säveltäjiä kautta aikojen, myös elokuvan- ja sarjakuvan tekijöitä – ja hänen mukaansa nimetyt suklaakonvehditkin maistuvat hyvältä!

Andrea Tarrodi (1981-) on ruotsalainen säveltäjä ja edustaa konsertissa siltaa nykymusiikkiin. Nuoren naissäveltäjän teoksia on esitetty laajasti ja hän on ollut muun muassa Ruotsin radion residenssisäveltäjä. Enemmän tietoa Tarrodista http://www.andreatarrodi.com/

Britti Ralph Vaughan Williamsin (1872-1958) musiikillisissa vaikutteissa näkyy myös kansanmusiikki kuten Bartókin tuotannossa. Vaughan Wlliamsia pidetään myös 1900-luvun yhtenä suurista sinfonikoista Sibeliuksen ja Prokofjevin ohella.

Ohjelma:

Jean Sibelius, sovitus jousiorkesterille Frank Reinisch:

Impromptu

Wolfgang Amadeus Mozart:

Eine Kleine Nachtmusik KV 525
I osa Allegro

Andrea Tarrodi:

Paratiisilintuja I jousiorkesterille

Samuel Barber:

Adagio jousille

Ralph Vaughan-Williams:

Fantasia Thomas Tallisin teemasta

Béla Bartók, sovitus jousiorkesterille Arthur Willner:

Romanialaiset tanssit

Konsertin kesto 1 h, ei väliaikaa.

Osta liput tähän konserttiin

***

Luonto muutoksessa – Game changing -konsertti Sivistyskampus Siuntion Sydän klo 18.

Tuomo&Markus ovat julkaisseet kaksi kiitettyä ja musiikillisesti erittäin kiinnostavaa albumia. Konsertin ohjelmisto koostuu duon albumien Dead Circles ja Game Changing -biiseistä. Niissä yhdistyvat rakkaus amerikkalaiseen singer/songwriter -perinteeseen ja ovat kiinnostava yhdistelmä americana/folk-soundista ja elementeistä indie rockista, soulista, proge-psykedeliasta ja kokeellisesta jazzista.

Ensimmäisen Dead Circles -albumin lyriikat tutkivat enimmäkseen sisäisiä maailmoja. Uudella Game Changing -albumillaan tehdään yleismaailmallisempia havaintoja. Aiheina on muun muassa ilmastonmuutos, sosiaalinen media ja sen vaikutukset polarisoitumiseen, moderni sodankäynti ja maahanmuutto.

Konsertissa Tuomo&Markus esittävät kappaleita molemmilta albumeilta kokoonpanolla, jolla ne on alunperin sävellettykin: kitara, piano ja kaksi ääntä.

Konsertin kesto 1 h, ei väliaikaa.

Osta liput tähän konserttiin