Lux Musicae kiittää sävellyskilpailuun osallistuneita!

Square

Kilpailun yleiseen sarjaan saapui ilahduttava määrä teoksia, kaikkiaan 22 teosta. Sävellyskilpailu oli huomioitu.

Kilpailun säännöissä mainuttua soitinkokoonpanoa on teoksissa käytetty monipuolisesti ja kekseliäästi. Monessa teoksessa oli huomioitu harppu, mikä on selvästi innoittanut osallistuneita säveltäjiä. 

Kilpailuteoksien säveltäjissä oli selvästi jo kokeneempia tekijöijä kuin vielä alkutaipaleen matkaajia säveltäjäksi kehittymisen tiellä. Jokainen osallistuja on voittaja: Sävellyksen valmistaminen aikataulussa ja osallistuminen osoittaa vakaata halua olla jatkossa varteenotettava luovan työn tekijä. 

Teokset ovat tyylillisesti vaihtelevia, mikä on osoitus rikkaudesta. Soittimia on monessa teoksessa käytetty kekseliäästi ottaen huomioon kokoonpanon monet ilmaisumahdollisuudet. 
Raati esitti lisäksi muutamia huomioita teoksien luovista maailmoista: Muunnelmamuotoista kekseliästä tekstuuria, hiljaisuuden kaikuja, luontokokemuksien herkkyyttä, rohkeaa ilmaisuvoimaa, liiketta lavalla, kekseliästä, värikästä mikrointervallien käyttöä, tarkoituksellista fragmentaarisuutta, soittimille taidokkaasti luotua tilaa.

Palkitut teokset paljastetaan Siuntio-päivänä 4.9.2021.

Muusikko ja tuottaja Jonas W. Karlsson toimi biisisarjan tuomarina jazz-pianisti Teuvo Ryynäsen kanssa. Voittajaksi raati valitsi 17-vuotiaan Elias Hildenin teoksen ”Siuntioon”. 

Karlsson luonnehti voittanutta teosta vetoavaksi, jossa oli suomisoulin fiilistä.

–                         Siuntioon -biisi oli ehdotonta hyvän mielen musiikkia. Sävellys ja tuotanto tuntuivat erittäin eheältä. Teoksessa oli hyvä flow, laulusoundi ja riimit. Lyriikassa ylipäätään tosi hyvä meininki. Kokonaisuutena erittäin toimiva, sanoo Jonas.

Toisen palkinnon sai 16-vuotias Vellamo Kyhälä biisistä ”Betonitalojen keskellä”. Jonas piti teosta hienona sävellyksenä ja tekstiä koskettavana.

–                         Vaikka tuotanto on riisuttu, kappale on erittäin monipuolinen. Vellamon herkkä laulusoundi ja kaunis pianosovitus toimii yhdessä tosi hyvin.

Siuntiolaisen 12- vuotiaan Eeva Jaghlassianin ”A Beautiful Place” sijoittui kolmanneksi. Biisissä oli Jonaksen mukaan orgaaninen, kevyt ja aito fiilis. Oli myös hienoa saada mukaan englanninkielinen sävellys.

–                         Eevan laulusoundi on korvia hellivä ja mukaansa vievä.

Taustaa sävellyskilpailulle:

Siuntio täytti 560 vuotta viime vuonna. Kunnan arvokasta kulttuurihistoriaa ja monimuotoista luontoa kunnioittaen Siuntio Soi – Musik i Sjundeå järjestimme sävellyskilpailun, jonka voittajateoksia kantaesitetään Lux Musicae- festivaalien aikana.

Siuntio Soi -sävellyskilpailussa oli kaksi sarjaa: Pääsarjassa oli tarkoitus löytää uusia innovatiivisia kamarimusiikki- ja yhtyeteoksia, jotka jäävät rikastuttamaan suomalaista uuden taidemusiikin ohjelmistoa. 

Biisisarjassa etsittiin uusia lauluja, jotka heijastavat luovasti Siuntio-teemaa. Biisin tekijän piti vastata myös tekstistä.

Pääsarjan teoksissa sai käyttää seuraavia soittimia: huilu, oboe, klarinetti, käyrätorvi, harppu, viulu, sello. Kaikki yhdistelmät duosta septettoon olivat mahdollisia. 

Pääsarjassa ei ole osallistumisikärajaa. Biisisarjassa musiikintekijät voivat täyttää vuonna 2021 enintään 25 vuotta.

Myöhemmin kilpailijoilta pyydetään sähköpostitse myös teoksen nuotti pdf-muodossa. Pääsarjassa säveltäjä valmistaa teoksen esitysmateriaalin omalla kustannuksellaan.

Kilpailija sitoutuu allekirjoituksellaan noudattamaan kilpailun sääntöjä ja tuomariston ratkaisuja. Samalla säveltäjä allekirjoituksellaan vakuuttaa, että teosta tai sen osia ei ole esitetty aiemmin missään muodossa.

Tuomaristo valitsee lähetettyjen teosten joukosta neljästä kuuteen teosta molemmista sarjoista esitettäväksi Siuntion Lux Musicae -festivaalin yhteydessä marraskuussa 2021. Säveltäjät kutsutaan festivaalille seuraamaan teostensa harjoituksia ja kantaesityskonsertteja.

Valitut kilpailijat vastaavat itse heille konsertista aiheutuvista kuluista (matkat, majoitus). Kilpailu auttaa matka- ja majoitusjärjestelyissä. 

Kilpailun tuomaristoon kuuluvat seuraavat henkilöt: säveltäjä Kimmo Hakola (tuomariston puheenjohtaja), säveltäjä Riikka Talvitie sekä lauluntekijä ja  tuottaja Jonas W. Karlsson sekä Siuntio Soi – Musik i Sjundeå yhdistyksen hallituksen jäsen jazzmuusikko Teuvo Ryynänen.