Luonto tunnelmassa -konsertti Siuntion Pyhän Pietarin kirkossa klo 19.00
Pianisti Janne Mertasen ohjelmistossa on 1900-luvun suomalaista pianomusiikkia. Myös Pohjois-Karjalan maisemat ja tunnemuistot välittyvät hienosti ohjelmakokonaisuudessa.
Ohjelmiston säveltäjistä Heino Kaski syntyi 21.6. 1885 Pohjois-Karjalassa, Lieksan Pielisenjärvellä ja kuoli päivää ennen Sibeliusta, 19.9.1957. Hänen isänsä oli ”lukkari”. Kaski menetti äitinsä vauvaiässä. Säveltäjä itse arvelee, että herkkyys periytyi juuri äidiltä ja että hänen elämänsä olisi ollut varmasti toisenlainen, jos hän olisi voinut saada äidinrakkautta pidempään.
Heino Kasken tuotanto sisältää sinfonian lisäksi (jonka hän sävelsi ensimmäisen maailmansodan melskeissä) neljä orkesterisarjaa, kamari- ja näyttämömusiikkia, yli sata pianosävellystä, yli sata yksinlaulua, puolensataa kuorolaulua ja lukuisia koululauluja.
Erityisesti Kaski tunnetaan sujuvakynäisenä lyyristen pianokappaleiden ja melodisten yksinlaulujen säveltäjänä. Janne Mertanen on Kasken pianokappaleiden hienovarainen tulkki ja levyttänyt niitä.
Nuorena Kaskea pidettiin lupaavana lahjakkuutena, mutta on sanottu, ettei hän täysin täyttänyt häneen asetettuja odotuksia. Kaski oli kuitenkin luontainen luova lahjakkuus, melodinen lyyrikko, joka ei pyrkinyt moderniin ilmaisuun eivätkä nämä virtaukset 1920-luvulla vaikuttaneet hänen musiikkiinsa. Kaski toimi musiikinopettajana ja sai lapset laulamaan.
Joonas Kokkonen, vuonna 1921 Iisalmessa syntynyt, Villa Kokkosessa Järvenpäässä asunut ja vuonna 1996 kuollut säveltäjä, oli Suomen Akatemian jäsen, musiikkivaikuttaja ja ennen muuta Viimeiset kiusaukset –oopperan säveltäjä.
Hän toimi pitkään myös Sibelius-Akatemiassa professorina . Kokkonen itse opiskeli sävellystä Aarre Merikannon johdolla. Kokkosen sävellysoppilaat puolestaan ovat suomalaisen nykymusiikin tunnettuja vaikuttajia.
Laajaan Kokkosen sävellystuotantoon sinfonioiden, orkesteri- ja kamarimusiikin, urku- ja kuoroteosten rinnalla kuuluu myös pianoteoksia, joista Pielavesisarjassa päästään myös Pohjois-Karjalan tunnelmiin.
Selim Palmgren (1978-1951) loi suomalaisen pianomusiikin perustan ja oli ensimmäinen suomalainen pianokonserttojen säveltäjä. Luovana ja esittävänä taiteilijana hän saavutti suuren kansainvälisen arvostuksen teostensa tulkitsijana. Hän oli 1930- ja 1940 -luvuilla merkittävä vaikuttaja Suomen musiikkielämässä, ja hänet nimitettiin Sibelius-Akatemian ensimmäiseksi sävellyksen professoriksi.
Palmgren sävelsi pianolle yli 300 kappaletta. Lisäksi hän sävelsi muun muassa kuoroteoksia, viisi pianokonserttoa sekä oopperan Daniel Hjort (1907–1910, suomenkielinen versio 1929 ja kokonaan uudistettu versio 1938), joka perustuu J.J. Wecksellin samannimiseen näytelmään. Palmgrenin tuotannossa on vaikutteita erityisesti impressionismista. Aikalaiset kutsuivat häntä ”Pohjolan Chopiniksi”.
Porissa syntyneen Selim Palmgrenin muistoa osana suomenruotsalaista kulttuuriperintöä vaalii Palmgren-seura.
Jean Sibeliuksen sävellystuotanto sijoittuu pääosin viidelle vuosikymmenelle 1880-luvun alusta 1920-luvun loppuun. Hänen tyylillinen kehityksensä varhaisromantiikasta, kansallisromantiikan ja ekspressionistis-impressionistisen välivaiheiden kautta kohti sinfonisen ajattelun uudistamista on merkittävää ja ehtymättömän tutkimuksen kohde. Sibeliuksesta ja hänen musiikistaan on muodostunut keskeinen osa suomalaista identiteettiä ja silta musiikilliseen luontosuhteeseemme.
Ohjelma:
Jean Sibelius: Suomalaisia kansanlaulusovituksia pianolle JS 81
-Minun kultani
-Sydämestäni rakastan
-Ilta tulee, ehtoo joutuu
-Tuopa tyttö, kaunis tyttö kanteletta soittaa
-Velisurmaaja
-Häämuistelma
Selim Palmgren:
Kevätyö-Majnatt Op.27/4
Jean Sibelius:
Kuusi Impromptua op.5
-Moderato
-Lento-vivace
-Moderato (alla marcia)
-Andantino
-Vivace
-Comodo
Väliaika
Joonas Kokkonen:
Pielavesi-sarja
-Preludietto
-Nocturne
-Sade
-Iltapilviä
-Aamutuuli
Jean Sibelius:
Cinq morceaux pour piano op.75
-När rönnen blommar
-Den ensamma furan
-Aspen
-Björken
-Granen
Heino Kaski:
Walamo Op.48 nro 3
Vuotenpaikkojen iltasoitto op.15 nro 1
Yö meren rannalla Op.34 nro 1
Pankakoski Op.48 nro 1
Konsertin kesto 1 h 30 min väliaika mukaanlukien