Minä elän – jag lever!

Square

Kansalliskirjailija Aleksis Kivestä tiedetään, että hän syntyi Nurmijärvellä ja kuoli Tuusulassa 38-vuotiaana. Kiven kirjallinen ja koko luova tuotanto liittyy kuitenkin Siuntioon. Minä elän- huudahdus jäi Kiven viimeisiksi sanoiksi. 

Kivi muutti Siuntioon yliopisto-opintojensa jälkeen ja asui seitsemän vuotta Siuntion Fanjunkarsissa.  Charlotta Lönnqvististä tuli Kiven hyväntekijä. Sairaalloinen ja alituisessa rahapulassa oleva Kivi saattoi kirjoittaa keskeiset teoksensa Siuntion Fanjunkarsissa rauhassa mutta myös hoitaa sieluaan kalastellen ja metsästäen.

23. Lux Musicae muistaa ohjelmassaan Aleksis Kiveä mutta ennen muuta Charlotta Lönnqvistiä. 

Einojuhani Rautavaaran Aleksis Kivi -oopperan (18.11. klo 19.) pahis on Tommi Korpela, joka on August Ahlqvistin roolissa. Oopperan ensemble on huippua muutenkin! 

Ahlqvist kirjoitti Kivestä pilkkarunon hänen kuolemansa jälkeen:

Eräs runoilija haudastaan

”Runoilijaks” ma ristittiin,
Sanottiin Skakespeariksi,
Werraksi Wäinön väitettiin:
Muut’ en mä ollut kuitenkaan
Kuin taitamatoin tahruri
Ja hullu viinan juoja vaan. 

Aleksis Kiven heikon terveydentilan syiksi on arveltu kahteen otteeseen sairastettuja lavantauteja ja monia neurologisia syitä. ”Hullu viinan juoja” on jättänyt rikkaan perinnön meille kaikille, jonka voimme kokea vahvana luontosuhteessamme mutta myös kielen rikkautena.

Maria Lindén kertoo Kaukametsä haamottaa -konsertissa (20.11 klo 16.) poikkeuksellisesta aikansa naisesta, Siuntion Charlotasta. Samalla Kaija Saariketun kokoama ohjelmisto antaa äänen tuon ajan naissäveltäjille. Uusi ja vanha musiikki kohtaavat, kun konsertissa kuullaan Lux Musicaen sävellyskilpailun loputkin palkitut teokset. Luovan työn tukeminen ja kulttuuriperinnön vaaliminen myös uusilla teoksilla voi jatkua.

Kanteleen taitaja Maija Kauhanen panee uusiksi ehkä uneliaankin käsityksemme kanteleen mahdollisuuksista instrumenttina. Kansainvälisesti menestynyt ja loistavia levytyksiä tehnyt Kauhanen konsertoi Metsolan kantele soi -teemalla (19.11. klo 18).  

Teatterin ja kirjallisuuden palkittu monitaituri Juha Hurme loilottaa Kiven teksteihin perustuvia lauluja (20.11. klo 14) Fanjunkarsin intiimissä tunnelmassa. Vuoret roikkaa, metsä kaikaa ja taivaassa ollaan äänettä hetki aikaa tarjoaa kaikkea mitä yksi mies voi intohimosta taiteeseen tarjota!

Lux Musicae muistaa myös lapsia ja nuoria. Eläinaiheisia satuja ja lasten musisointia (19.11. klo 14) kuullaan kun Siuntion kunnanvaltuuston puheenjohtaja Merja Laaksonen lukee niitä ja Siuntion musiikkiyhdistyksen soittajat esiintyvät.