Jean Sibeliuksen luontosuhde

Square

Sibelius-Akatemiassa opettanut ja monen suomalaisen muusikon tavoin Sibeliusta tutkineen Teuvo Ryynäsen luennossa avautui maailma, joka inspiroi 1957 kuolleen säveltäjän luontosuhdetta monella eri tavoin. Joutsenet olivat aivan erityisessä asemassa. Niihin liittyy miltei ainoa Sibeliuksen varhainen lapsuudenmuisto: isän sylissä oli katseltu kirjaa, jossa oli joutsenia. Sibeliuksen isä kuoli kun Janne oli kaksivuotias.

Mielenkiintoista oli myös kuulla, ettei Sibelius halunnut selittää musiikkiaan. Se piti kokea. Täydellisestä runosta ei voinut myöskään tehdä sävellystä, koska silloin olisi tehty vääryyttä eri taiteenlajeille. Kirjallisuus on kirjallisuutta, runous runoutta ja musiikki musiikkia.

Luennon ohessa kuultiin Sibeliuksen pianokappaleita, jotka esitti pianisti Johannes Karhapää. Viimeisenä Kuusi, joka tullaan kuulemaan myös perjantaina 17.11. klo 19 Siuntion kirkossa.

Pianisti Janne Mertanen on koonnut Lux Musicaen avajaiskonserttiin suomalaisesta pianomusiikista kauniin ja herkän konsertin, jossa Pankakoski kuohuu, metsän huminasta kuulee musiikkia ja auringonlasku värjää taivaan häikäiseväksi maalaukseksi.