24. Lux Musicae teemalla ”Kuuntele: luonto puhuu – Lyssna: naturen andas!”

Square

24. Lux Musicae -festivaali ammentaa musiikillisen ohjelmakokonaisuuden tärkeästä luontosuhteestamme aina menneestä nykyisyyteen. Haluamme, että kuulemme, näemme ja koemme luonnon ja samalla koko universumin mutta että samalla ymmärrämme myös oman vastuumme luonnon monimuotoisuuden vaalimisessa ja ympäristön suojelussa. Siksi pyydämme: ”Kuuntele: luonto puhuu – Lyssna: naturen andas!”

Tiesittekö, että linnuillakin on laulussaan eri murteita? Ivar Hortling aika varmasti tiesi. Kielitieteilijä ja ornitologi Hortling vietti kesiään 1900-luvun alkupuolelta lähtien Siuntiossa. Hän oli myös perustamassa Hembygdens vänner-yhdistystä Siuntioon. Kulttuurihistoriamme ja Hortlingin merkitys siinä  ansaitsee tulla tunnetuksi ja samalla eläväksi yhteiseksi ylisukupolviseksi muistiksi.

Kaija Saarikettu on tehnyt tutkimustyötä ja löytänyt Ivar Hortlingin muistiinpanoja hänen tekemistään lintuhavainnoistaan. Hortling kirjoitti myös lukuisia lintuoppaita sekä teoksia lintujen laulusta, pesimisestä ja muutosta.

Konsertissa sunnuntaina 19.11. kuullaan Hortlingin kunniaksi taiturillisen koloratuurisopraano ja sellisti Piia Komsin esittämänä paitsi lintujen inspiroimaa musiikkia myös säveltäjä Kimmo Hakolan varta vasten Komsille ja Lux Musicaelle sävelletyt laulut, jotka jo antavat aavistusta tulevasta tilausteoksesta. Komsin yhteistyö pianisti Ilmo Rannan kanssa on varmasti henkeä salpaavan upeaa!

Villa Miinan isoista ikkunoista aukeava levollinen maisema on näyttämönä samaisen sunnuntain aiemmalle konsertille klo 14. Lux Musicaella on ilo esitellä festivaalivieraillemme Lux Ensemble, joka loihtii koettavaksi meditatiivisen Kimmo Hakolan Nature: trees-teoksen. Kimmo Hakola on Lux Musicaen entisenä taiteellisena johtajana festivaalin tärkeä säveltäjänimi.

24. Lux Musicaen konsertit avaavat muutoinkin luontosuhdettamme eri näkökulmista. Pianisti Janne Mertanen tunnelmoi suomalaisen kuulaan pianomusiikin keveydellä avajaiskonsertissa perjantaina 17.11. klo 19. Hänen ohjelmistossaan kuohuu niin Pankakoski kuin metsän surumielinen laulu.

Lauantaina klo 18 Tuomo&Markus ottavat kantaa ilmaston ja luonnon puolesta esitellen samalla tuoreen Game Changing -levynsä. Duon tyyli on americana fol-rock-tyyppistä soulin ja jazzin mausteilla. Nuoret muusikot Juniorijousissa ovat luonnon sylissä samana päivänä klo 14. Kasmir Uusituvan johdolla on luvassa elämys, jossa voidaan tutustua soittimiin, soittajiin ja soitettaviin teoksiin.

Kuuntele: luonto puhuu – lyssna: naturen andas täydentyy valokuvanäyttelyllä, jossa nähdään Eero Hauta-ahon lintukuvia. Näyttelyn avaa torstaina 16.11. Torsten Stjernberg, joka tuntee hyvin Hortlingin perinnön mutta myös eläintieteilijänä luonnon monimuotoisuuden merkityksen ja sen vaalimisen.

Aloitimme matkan luonnon äärelle jo Siuntio-päivänä 30.9. kun levähdimme lähteen äärelle Bellman musiikin kautta. Edellisenä iltana olimme kuulleet yhdistyksemme puheenjohtajan Teuvo Ryynäsen luennon Sibeliuksen luontosuhteesta. Musiikkinäytteet esitti pianisti Johannes Karhapää.

Tervetuloa Lux Musicaehen marraskuisessa säässä! Tarjoilemme musiikin valoa, yhteisyyttä ja lämpöä – elämyksiä, jotka kannattaa kokea!