Miksi pitää kuunnella luontoa?

Square

24. Lux Musicae -festivaali ammentaa musiikillisen ohjelmakokonaisuuden tärkeästä luontosuhteestamme aina menneestä nykyisyyteen. Haluamme, että kuulemme, näemme ja koemme luonnon ja samalla koko universumin mutta että samalla ymmärrämme myös oman vastuumme luonnon monimuotoisuuden vaalimisessa ja ympäristön suojelussa. Siksi pyydämme: ”Kuuntele: luonto puhuu – Lyssna: naturen andas!”

Tiesittekö, että linnuillakin on laulussaan eri murteita? Ivar Hortling aika varmasti tiesi. Kielitieteilijä ja ornitologi Hortling vietti kesiään 1900-luvun alkupuolelta lähtien Siuntiossa. Hän oli myös perustamassa Hembygdens vänner-yhdistystä Siuntioon ja on monessa mielessä lintutieteilijänä uraauurtava. Siuntiolainen kulttuurihistoria ja Hortlingin merkitys siinä  ansaitsee tulla tunnetuksi ja samalla eläväksi yhteiseksi ylisukupolviseksi muistiksi.

Kaija Saarikettu on tehnyt tutkimustyötä ja löytänyt Ivar Hortlingin muistiinpanoja hänen tekemistään lintuhavainnoistaan ja linnunlaulua kuvaavia graafisia merkintöjä. Nauhureita ei tosiaan hänen aikanaan ollut. Hortling kirjoitti myös lukuisia lintuoppaita sekä teoksia lintujen laulusta, pesimisestä ja muutosta.

Konsertissa 19.11. kuullaan Hortlingin kunniaksi taiturillisen koloratuurisopraano Piia Komsin esittämänä paitsi lintujen inspiroimaa musiikkia myös säveltäjä Kimmo Hakolan varta vasten Komsille ja Lux Musicaelle sävelletyt laulut, jotka jo antavat aavistusta tulevasta tilausteoksesta. Komsin yhteistyö pianisti Ilmo Rannan kanssa on varmasti henkeä salpaavan upeaa!

Villa Miinan isoista ikkunoista aukeava levollinen maisema on näyttämönä samaisen sunnuntain aiemmalle konsertille. Lux Musicaella on ilo esitellä festivaalivieraillemme Lux Ensemble, joka loihtii koettavaksi meditatiivisen Kimmo Hakolan Nature-teoksen. Kimmo Hakola on Lux Musicaen entisenä taiteellisena johtajana festivaalin tärkeä säveltäjänimi.

24. Lux Musicaen konsertit avaavat muutoinkin luontosuhdettamme eri näkökulmista. Pianisti Janne Mertanen tunnelmoi suomalaisen kuulaan pianomusiikin keveydellä. Tuomo & Markus ottavat kantaa ilmaston ja luonnon puolesta esitellen samalla tuoreen Game Changing -levynsä. Nuoret muusikot Juniorijousissa tekevät matkaa luonnossa.

Kuuntele: luonto puhuu – lyssna: naturen andas täydentyy valokuvanäyttelyllä, luennoilla ja pääsee vauhtiin jo Siuntio-päivänä 30.9. kun voimme levähtää lähteen äärelle, Hvila vid denna källan, maksuttomassa Pentti Hildénin, Pauliina Fredin, Anna Ruotsalan ja Markus Pellin Bellman-ilottelussa hotelli Siuntiossa klo 18.

Tervetuloa Lux Musicaehen marraskuisessa säässä! Tarjoilemme musiikin valoa, yhteisyyttä ja lämpöä – elämyksiä, jotka kannattaa kokea!

JK: Lipunmyynti alkaa 1.9. Lippu.fi, Siuntion kirjastossa ja hotelli Siuntiossa!