Ville Rusanen

Square

Ville Rusanen, baritoni, on valmistunut Sibelius-Akatemiasta musiikinmaisteriksi. Hänen laulunopettajinaan ovat toimineet Pertti Rusanen, Jorma Hynninen ja Päivi Nisula. Rusanen on Lappeenrannan laulukilpailujen miestensarjan voittaja 2004.

Rusanen on esiintynyt oopperalavoilla mm. Milanon La Scalassa, Lyonin oopperassa Ranskassa, Netherlands Operassa Amsterdamissa, Scottish Operassa ja Hollannissa Nationale Reisoperassa. Konserttilavoilla hän on laulanut mm. Australiassa Sydney Philharmonian solistina, Lontoossa BBC Proms -festivaaleilla, Chicagon Grant Park Music festivaaleilla, Ranskassa Orchestre National Bordeaux´n solistina, Belgiassa Orchestre Philharmonique de Liègen solistina, Tokiossa NHK Symphony Orchestran solistina, Bergenin filharmonian solistina ja Zürichissä Tonhalle Orchester Zürichin solistina. 

Rusanen oli kesän 2014 Savonlinnan Oopperajuhlien vuoden taiteilija. Rusanen on laulanut Savonlinnan Oopperajuhlilla Sallisen Kullervo-oopperan nimiroolin. Kesällä 2019 Ville Rusanen esiintyi Savonlinnassa Rossinin Sevillan parturin nimiroolissa.

Suomen Kansallisoopperassa Rusanen on vieraillut aktiivisesti. Hänen rooleihinsa ovat kuuluneet mm. Debussyn Pelléas ja Mélisanden Pelléas ja Kuusiston Jää-oopperan Petter Kummel. Hän on esiintynyt viime vuosina nimiroolissa Andrew Lloyd Webberin suurmenestyksessä Oopperan kummitus.

Vuonna 2021 Rusanen teki debyyttinsä Luxemburgin oopperansa Harlekiinin roolissa Straussin oopperassa Ariadne auf Naxos. Häneltä ilmestyi ensimmäinen soololevy, Polkuja – lauluja suomalaisesta luonnosta,  yhdessä pianisti Pami Karvosen kanssa.

Vuonna 2022 hän on esiintynyt mm. Suomen Kansallisoopperassa Brittenin Billy Budd-oopperan nimiroolissa ja Ilmajoen musiikkijuhlilla Linkolan Kun hiljaiset perivät maan-oopperan päärolissa.