Kapellimestari Janne Nisonen yhteistyössä Lohjan kaupunginorkesterin kanssa

Square

Sotilaan tarina

Venäläinen säveltäjä Igor Stravinsky (1882-1971) vietti lapsuutensa Pietarissa. Aluksi hän opiskeli lakia mutta aloitti kuitenkin musiikinopiskelun vuonna 1902 Nikolai Rimski-Korsakovin oppilaana. Hän lähti Venäjältä Pariisiin vuonna 1910. Vuonna 1939 hän muutti Yhdysvaltoihin. Stravinsky vieraili Suomessa 1961 ja konsertoi seuraavana vuonna Neuvostoliitossa.

Stravinsky tuli tunnetuksi Sergei Djagilevin balettiryhmälle säveltämistään Tulilintu, Petrushka ja Kevätuhri. Sotilaan tarina puolestaan valmistui 1918. Se ajoittuu Stravinskyn venäläisen ja uusklassisen kauden taitteeseen.

Stravinskyn uskomattoman moni-ilmeinen tuotanto on tapana jakaa kolmeen kauteen, venäläiseen, neoklassiseen ja myöhäiseen periodiin. Vaikka kaudet vaihtelivatkin, Stravinskyn musiikin pysyvät ominaisuudet olivat uudenaikaisia ja haastoivat romanttisia ihanteita. Uusia piirteitä olivat rytmin keskeinen asema ja tanssillisuus; tyylittely ja etäännytys. Hänen tyylinsä ei kehittele vaan muuntelee muotoa epäjatkuvuuksineen ja leikkauksineen.

Stravinsky oli mestarillinen soitintaja. Hän suosi äärimmäisen selkeää ja terävää, kuulasta, puhallinvoittoista sointia kuten myös Sotilaan tarinassa. Sotilaan tarina syntyi Stravinskya syvästi järkyttäneestä ensimmäisen maailmansodan kauhuista. Säveltäjä halusi vaikuttaa ihmisiin musiikillaan, mutta tarvitsi siihen myös sanoja. Näin syntyi musiikillinen näytelmä, jonka libreton kirjoitti C.F. Ramuz.

Sotilaan tarina toteutetaan yhteistyössä Lohjan kaupunginorkesterin soittajien kanssa. Teoksen johtaa Janne Nisonen. Viulunsoiton opiskelun Nisonen aloitti 4-vuotiaana Kokkolassa. Hän on opiskellut orkesterinjohtamista Hannu Linnun ja Atso Almilan johdolla. Hän on toiminut Porin Sinfoniettan pääkapellimestarina ja johtanut monia suomalaisia orkestereita Avantista Radion Sinfoniaorkesteriin.

Konsertti Siuntion kirkossa lauantaina 9.1.2021 klo 18.00. Koronan vuoksi konsertti on virtuaalinen. Olette kaikki tervetulleita seuraamaan sitä  https://www.facebook.com/luxmusicae/posts/3088323527866515