Jussi Lehtipuu

Square

Baritoni Jussi Lehtipuu opiskeli laulua Sibelius-Akatemiassa ja Amsterdamin ooppera-akatemiassa. Oopperalavojen lisäksi Lehtipuu on kysytty laulaja myös kirkkomusiikkiteoksissa. Lehtipuu asuu Alankomaissa, jossa on vilkas kantaatti- ja oratorioperinne. Hän on esiintynyt myös Ranskassa Les Talens Lyriques ja Ensemble Matheus -yhtyeiden solistina.

Nykymusiikkia Lehtipuu esittää ahkerasti ympäri Eurooppaa. Amsterdamin oopperatalossa hän lauloi Claude Vivierin teoksessa Kopernikus. Keväällä 2016 hän kantaesitti Portugalissa Gulbenkian-säätiön tuottaman ja Jamie Manin säveltämän näyttämöteoksen Play. Monilla festivaaleilla Lehtipuu on esittänyt Hanz-Werner Henzen kulttiteosta El Cimarrón.

Viime vuonna Lehtipuu kantaesitti Maija Ruuskasen säveltämän Paavo Ruotsalaisesta kertovan oopperan Herääminen. Häntä kuultiin myös Riikka Talvitien radio-oopperassa Kylmän maan kuningatar sekä Iiro Ollilan oopperassa Lumikuningas ja musta Madonna. Tänä vuonna Lehtipuu esitti Amsterdamissa György Ligetin ja Raphaël Cendon uuden yhteisteoksen Avventura di anima e corpo.

Lux Musicaessa Jussi Lehtipuu on solistina Mustan veden yli-kamarioopperassa, jonka on säveltänyt Lauri Kilpiö. Libretisti on runoilija Johanna Venho. Teoksessa hyödynnetään Aleksis Kiven runoja.