Iiro Rantala

Square

Pianisti ja säveltäjä Iiro Rantala lukeutuu paitsi Suomen, kenties myös koko kansainvälisen jazzkentän valovoimaisimpiin tähtiin. Trio Töykeät -jazztrion perustaja on uransa aikana tehnyt yli 2000 konserttia ainakin 43 maassa.

Musiikinlajien raja-alueilla liikkuminen on Rantalalle luonteenomaista. Hänen orkesteriohjelmistoonsa kuuluu niin Gershwiniä kuin Mozartiakin, jonka A-duuripianokonserton hän on esittänyt lähes kaikkien suomalaisten orkesterien kanssa. Jukka Linkolan Rantalalle säveltämän pianokonserton hän kantaesitti vuonna 2013 John Storgårdsin johtaman Helsingin kaupunginorkesterin kanssa.

Rantalan monipuolista uraa on aina leimannut yleisöystävällinen poikkitaiteellisuus ja ennakkoluulottomuus. Rantala on säveltänyt useita musikaaleja Ryhmäteatteriin ja Helsingin kaupunginteatteriin sekä musiikin muun muassa elokuvaan Klassikko sekä neljään huippusuosittuun Risto Räppääjä -lastenelokuvaan, joista ensimmäinen toi hänelle Jussi-palkinnon vuonna 2009.

Rantalalla on levytyssopimus kuuluisan saksalaisen ACT-levymerkin kanssa. Maaliskuussa 2011 julkaistu soolopianolevy Lost Heroes oli huikea kansainvälinen arvostelumenestys. Vuonna 2015 albumi My Working Class Hero on Iiro Rantalan kunnianosoitus John Lennonille, joka olisi vuonna 2015 täyttänyt 75 vuotta.
Rantala on toiminut Suomen Unicefin hyvän tahdon lähettiläänä vuodesta 1994, ja vuonna 2013 tasavallan presidentti myönsi hänelle Pro Finlandia -ansiomerkin. Suomen jazzliiton Yrjö-palkinnon hän sai vuonna 1996.

www.iirorantala.fi

 

Valokuva: © Gregor Hohenberg