Aleksis Kivi -ooppera – miksi?

Square

Lux Musicaen suursatsaus on Einojuhani Rautavaaran (1928-2016) kolminäytöksinen Aleksis Kivi -ooppera. Oopperan kantaesitys oli vuonna 1997 ja sen uuden version 2007. Säveltäjä kirjoitti myös libreton.

Aleksis Kivi ja Siuntio kuuluvat yhteen. Kivi kirjoitti kaikki merkittävät teoksensa Siuntion Fanjunkarsissa Charlotta Lönnqvistin huomassa. Lux Musicae tilasi säveltäjä Kimmo Hakolalta Kivi-laulusarjan, joka kantaesitettiin vuoden 2007 festivaalilla. Vuoden 2017 festivaalilla kuultiin Kiven pitkiin runoihin pohjautuva Lauri Kilpiön tilausteos Mustan veden yli, johon runoilija ja prosaisti Johanna Venho teki libreton.

Helena Juntunen oli vähän päälle parikymppinen, kun hän hyppäsi mukaan unohtumattomaan produktioon. ”Aleksis Kiven ihanat säkeet ja Einojuhani Rautavaaran uskomattoman hieno musiikki veivät mukanaan.”, hän kertoo.  Produktion tekemiseen liittyy ikimuistoisia hetkiä aina matkoista Lasse Pöystin (August Ahlqvist) mustikanvärisen rättisitikan kyydissä Italian esityksiin.  

Siuntion oopperaesitys toteutetaan yhteistyössä Lohjan kaupunginorkesterin kanssa. Koska produktio on poikkeuksellisen suuri taloudellinen satsaus, esityksiä on kaksi: Siuntion ensi-ilta juhlistamassa Siuntion uutta sivistys- ja hyvinvointikampusta, Sivistyskampus Siuntion Sydän, ja Lohjan esitys.

Rautavaaran Aleksis Kivi -näkemyksessä on paljon liikuttavaa ja traagista. Kivi kaipasi kipeästi onnea, rauhaa ja hyväksyntää. ”Lintukodon ja oravanpesän kaipuu” puhuttelivat Rautavaaraa syvästi.