Lux Musicaessa kaksi kantaesitystä!

Square

Musiikkimatka marraskuun pimeydessä Siuntioon ei olisi täydellinen ilman uutta musiikkia. Nuoren viuistilahjakkuuden ja kapellimestarina taitojaan hiovan Kasmir Uusituvan johdolla suomalaisen kamarimusiikin luotto-osaajat esittävät Teemu Halmkronan Siuntion vuodenajat. Niels Burgmannin teos on toinen kantaesitettävä. Siuntio 560- sävellyskilpailun teokset kuullaan sunnuntaina 20.11. klo 16 alkavassa konsertissa Sivistyskampus Siuntion sydämessä.

Urkuri Niels Burgmann on monipuolinen muusikko. A light exists in spring  sai inspiraation samannimisestä Emily Dickinsonin runosta. Teos heijastelee erityisesti sen säettä: ”Se odottaa nurmikolle, se näyttää kaukaisimman puun, kaukaisimmalla rinteellä, jonka tiedät, se melkein puhuu sinulle”. 

Teos on klarinetille, sellolle ja harpulle. Jokaisella soittimella on oma roolinsa vaikkakin ne sekoittuvat ja puhuvat myös keskenään, kuvailee Burgmann. Teos sai Siuntio 560 -sävellyskilpailussa jaetun kolmannen palkinnon.

Teemu Halmkrona on suomalainen muusikko, kosketinsoittaja, säveltäjä ja musiikinopettaja.  Halmkrona on menestynyt erityisesti jazz-kokoonpanoille tekemillään teoksilla, joita ovat esittäneet muun muassa UMO Helsinki Jazz Orchestra ja Daryl McKenzie Jazz Orchestra. 

Halmkrona kertoo käyneensä nuoruusvuosinaan useita kertoja Siuntiossa.  Hänen mieleensä jäivät luonto ja etenkin sen runsas linnusto. ”Nämä kaksi muodostuivat tärkeimmiksi lähtökohdikseni, kun aloin säveltää tätä teosta. Vuodenaikateeman ansiosta pystyin sisällyttämään teokseen Siuntiossa esiintyvien lintujen ääniä vuodenkierron mukaan ja rakentamaan teokselle vahvan draaman kaaren syksystä seuraavan vuoden kesään saakka… Toivon, että kuulija pääsee tunnetasolla vahvasti mukaan Siuntion vuodenaikojen tarjoamaan luontoelämykseen!”

Myös sävellyskilpailun raati oli vakuuttunut Halmkronan teoksesta Siuntion vuodenajat ja suositteli sen esittämistä.