Siuntio 560 -sävellyskilpailu on ratkennut! Onnea Tomi Räisänen!

Square

Siuntiossa on järjestetty vuodesta 2000 Lux Musicae-festivaalia, joka on yhdistänyt marraskuisen pimeyden ja musiikin valon. Kun Siuntio juhlisti viime vuonna 560 -syntymäpäiväänsä, Lux Musicaeta järjestävä yhdistys päätti korona-aikojen kurimuksessa tukea luovaa työtä ja antaa musiikillisen lahjan Siuntiolle sävellyskilpailuna.

Kamarimusiikkisarjan voittaja on säveltäjä Tomi Räisänen teoksellaan Tele. Aiemmin tänä vuonna Räisänen tuli palkituksi Tampereen pianokilpailuun sävelletyllä teoksella Hile. Tuomariston puheenjohtaja säveltäjä Kimmo Hakola uskoo, että Tele jää suomalaisen musiikin historiaan kekseliäisyytensä ansiosta.

Seitsemän soittajan yhtyeelle ja televisiolle sävelletty Tele liittyy vahvasti korona-aikaan. Teos on kuin katkeileva videoneuvottelu, jota säveltäjä itse kuvaa: …”soittajien etäisyys ja katsekontaktin puute aiheuttaa säröjä ja epätarkkuutta musiikillisessa kommunikaatiossa; yhdessä soittaminen hankaloituu ja särkyy paikoin aleatorisiksi fragmenteiksi.” Teos kantaesitetään Lux Musicae-festivaalissa 19.11.2021.

Naantalissa asuvan Paavo Korpijaakon sävellyksiä kuullaan säännöllisesti suomalaisilla musiikkifestivaaleilla. Hän luonnehtii toisen palkinnon saanutta teostaan Cats Go Crazy On The Moonshine muuan muassa näin: ”Sanaleikki mielessäni järjestin kissoille hiukan erilaisen laulun: vuorokauden mittaisen bakkanaalin, jossa juopotellaan, tanssitaan, kärsitään kohmeloa ja lopuksi kaikki ryntäävät viimeisen tilkan kimppuun.”

Jaetun kolmannen palkinnon saivat kirkkomuusikko Niels Burgmannin A Light Exists in Spring ja Lohjan kaupunginorkesterin kontrabasisti Peter Grans Meditation Lux, jonka Grans on omistanut Siuntion Pyhän Pietarin kirkolle. Kirkon historian aikana ihmiset ovat Gransin mukaan ”kokeneet vastoinkäymisiä (varjoja) ja hyviä aikoja (valoa).” Teoksen osien välissä on lohduttava virsi. Burgmann puolestaan on saanut innoituksen teokselleen Emily Dickinsonin runosta. Hän on syntynyt Saksassa, kasvanut Ruotsissa ja toiminut Suomessa eri seurakunnissa kirkkomuusikkona. Hän sanoo rakastavansa urkuja!

Raati päätyi suosittelemaan lisäksi säveltäjien Sami Klemolan Lux in Umbra ja Teemu Halmkronan Siuntion vuodenajat -teoksia. Klemola on tunnettu elektronisesta musiikista ja hän on defunensemblen kantavia voimia. Halmkrona puolestaan on paitsi säveltäjä myös kosketinsoittaja, jonka teoksia on esittänyt mm. UMO ja myös muut jazz-kokoonpanot.

Tulevassa Uusin sävelin – Mot nya toner festivaalissa kuullaan palkittuja teoksia kantaesityksinä kuten myös Lux Musicaessa ensi vuonna!

Säveltäjä Tomi Räisänen