PRINSESSA LEIKKII

Teosesittely Kimmo Hakola ja  Aki Ito klo 15.30

klo 16

Tuuli Lindeberg sopraano

Jean-Philippe Lambert elektroniikka

defunensemble

Kilpiö | Talvitie | Aki Ito (maailman kantaesitys)

kesto 1 h

Liput 25/20/10 €

Linkki: http://aki.ito.free.fr/Aki_Ito_website/Projects.html

PRINSESSA LEIKKII The Princess Plays La princesse s’amuse on sävelletty Eira Stenbergin runoon.

– Tutustuin japanilaiseen säveltäjään Aki Itoon, keskustelimme paljon, ystävystyimme ja kiinnos- tuimme toistemme työstä. Aki innostui runoistani luettuaan niiden ranskankielisiä käännöksiä ja halusi ryhtyä säveltämään niistä isoa vokaalimusiikkiteosta, kertoo Eira Stenberg.

Runoa käytetään libretossa suomeksi, ranskaksi ja englanniksi. Säveltäjä Aki Ito kuvailee kolmea eri lähestymistapaansa:

– Käytän kielitieteellistä, kognitiivista käsitystä ja foneettista näkökulmaa sävellystyössäni. Haluan kunnioittaa tekstiä ja jokaisen kielen sanojen pituut- ta niin, että leikkisyys tulee esille myös niiden kautta. Esimerkiksi kun prinsessa leikkii pallon kanssa (ja sitten kadottaa sen) englanniksi ball, ranskaksi balle, laulaja toistaa näitä samankaltaisia sanoja ja saa toiston kuulostamaan pallon pomppimiselta.

Teos on sävelletty sopraanolle, viidelle soittajalle ja elektroniselle äänimaisemalle. Näin pystytään luomaan varjoääniä, joilla pystytään välittämään runon tunnelmaa, hullua rakkautta ja naisen kärsimystä.

Säveltäjä Aki Ito on syntynyt Kiotossa (1979) ja opiskellut sävellystä Pariisissa. Sävellystyö on saanut Koneen säätiön tukea. Esitys on maailman kantaesitys.

Myös Riikka Talvitien teos Export Finland II kuullaan kantaesityksenä. Kappale on tarkoitettu sellaisille henkilöille, jotka eivät tunne tuttuja kansanlauluja. Kappale leikittelee maabrändin ajatuksella. Tämä hauska teos tuo oivan kotouttamisnäkökulman kansainvälisen vuorovaikutuksen iltaan.

Kansainvälisesti menestynyt sopraano Tuuli Lindeberg on eturivimme barokkiajan ja 1900- ja 2000-lukujen laulumusiikin tulkkeja. Aki Ito on saanut Koneen säätiön tukea sävellystyöhön.

Comments are closed.