Kaisa Kortelainen

Square

Kaisa Kortelainen (s.1992) on kiinnostunut niin taiteen yhteiskunnallisista ulottuvuuksista kuin kauneuden lisäämisestä maailmaan musiikin ja muiden taiteenlajien avulla. Hän toimii ammatissaan siksi, että on saanut kokea olleensa osallisena tuomassa ihmisiä jonkin ei-arkisen ja ihmeellisen äärelle. Hän uskoo taiteen kautta olevan mahdollista artikuloida niitä tunteita ja ajatuksia, joille ei muutoin tunnu löytyvän oikeata ilmaisumuotoa.

Kortelainen aloitti musiikkiopintonsa Nurmeksessa Pielisen-Karjalan musiikkiopistossa. Opinnot jatkuivat Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa ja sittemmin esittävän säveltaiteen osastolla professori Mikael Helasvuon ohjauksessa. Kortelainen on valmistunut musiikin kandidaatiksi Sibelius-Akatemiasta ja maisteriksi Pariisin konservatoriosta Philippe Bernoldin luokalta.

Hän on osallistunut lukuisille mestarikursseille opettajinaan mm. Jacques Zoon, Kersten McCall sekä Emmanuel Pahud. Orkesterimuusikkona hän toimii Kuopion kaupunginorkesterin, Helsinki Sinfoniettan sekä Baltic Sea Philharmonicin jäsenenä, ja vuosin varrella hän on soittanut sijaisena lukuisissa suomalaisissa sinfoniaorkestereissa.

Solistina ja kamarimuusikkona Kortelainen on toiminut niin Suomessa kuin ulkomailla. Hän on ollut myös mukana tuottamassa UNM-festivaalia sekä Nurmeksen Kesäakatemiaa, ja on yksi nykymusiikkiin sekä taiteidenvälisyyteen keskittyvän ÄÄNI-kollektiivin perustajajäsenistä. Kesällä 2016 järjestettiin Outokummussa ensimmäistä kertaa ÄÄNI-kollektiivin isännöimä Kaivos-festivaali, jonka taiteellisesta johdosta Kortelainen vastasi yhdessä pianisti Väinö Jalkasen kanssa.

Nykymusiikki on muodostunut tärkeäksi osaksi Kortelaisen repertuaaria, ja hän esiintyykin ÄÄNI-kollektiivin lisäksi uudelle ja kokeelliselle musiikille omistautuneessa UMUU-orkesterissa, sekä performanssikollektiivi Dayjobin kanssa. Maisteriopintoihin kuuluneen tutkimustyönsä myötä Kortelainen on myös viime vuosien aikana syventynyt tarkastelemaan esitystilanteen ekologiaa ja esiintyvän taiteilijan roolia esitysten tekijänä.

Ohjelma

Claude Debussy: Syrinx

Caroline Lizotte: Scherzo del Pueblo (sarjasta Suite Galactique Op. 39)

Salvatore Sciarrino: Fauno che fischia a un Merlo

 

Claude Debussy: Prélude à l’après-midi d’un faune

Claude Debussy: Clair de lune

 

Paavo Heininen: Discantus I Op. 14

 

Erik Satie (sovToru Takemitsu): Le fils des étoiles

 

Gabriel Fauré: Impromptu Op. 86

 

Toru Takemitsu: Toward the Sea III

  1. The Night
  2. Moby Dick
  3. Cape Cod

 

Konsertin kesto 1 h

Ei väliaikaa

Lippuja myös Siuntion kirjasto, Siuntion kylpylä (Cumulus Resort).