Ilmo Ranta

Square

Ilmo Ranta on opiskellut Sibelius-Akatemiassa Liisa Pohjolan johdolla, ja hän suoritti diplomin vuonna 1984. Hän on täydentänyt opintojaan Münchenissä Klaus Schilden johdolla sekä mm. György Sebökin,s Dmitri Bashkirovin, Ralf Gothónin ja Hartmut Höllin mestarikursseilla. Nykyään Ranta toimii Sibelius-Akatemian piano- ja kamarimusiikin lehtorina.

Ilmo Ranta on Helsingin ensikonserttinsa jälkeen pitänyt useita soolokonsertteja ja esiintynyt monien maamme johtavien orkestereiden solistina. Ranta on tullut tunnetuksi monipuolisena kamarimuusikkona esiintyen niin Suomessa kuin ulkomailla. Erityisesti hänet tunnetaan johtavana suomalaisena liedpianistina, jonka tunnetuimpia laulajapartnereita ovat olleet Karita Mattila, Monica Groop, Lilli Paasikivi, Jorma Hynninen, Topi Lehtipuu ja Petteri Salomaa. Ranta on myös tehnyt useita liedlevytyksiä mm. Ondine-, BIS- ja CPO -levy-yhtiöille.

Ranta on arvostettu uuden musiikin esittäjä, ja hän on kantaesittänyt mm. Paavo Heinisen, Eero Hämeenniemen, jouni Kaipaisen, Usko Meriläisen ja Esa-Pekka Salosen sävellyksiä. Suomalaista nykymusiikkia hän on levyttänyt mm. Mikael Helasvuon kanssa, ja soololevytyksistä mainittakoon Paavo Heinisen 2. pianokonsertto Helsingin kaupunginorkesterin kanssa sekä Philippe Manouryn laaja ”Pluton” pianolle ja tietokoneohjatulle elektroniikalle.
Ranta on toiminut vuosina 1996-1999 Sibelius-Akatemian konserttitoiminnan ja vuosina 1997-2000 Joroisten musiikkipäivien taiteellisena johtajana. Vuodesta 2007 hän on ollut Kirpilän taidekodin liedkonserttisarjan taiteellinen johtaja.